A klímaváltozás a politikusok ügye, a környezetvédelem
pedig a multi cégeknek hoz hasznot – így gondolja sok egyszerű ember a
hétköznapok során. Ilyen szomorú tapasztalatot is szereztek azok a pedagógusok,
oktatási szakemberek, akik éppen azon fáradoznak, hogy a környezettudatosságot
a szakmai oktatás minden fázisában érvényre juttathassák.
A Klapka György Szakközép- és Szakiskola Kossuth úti
kabinetjében kedden olyan pedagógusok találkoztak, akik a szakmunkásképzésben a
környezetvédelmi szemléletet igyekeznek formálni, beépíteni. Többek között Vácról,
Pestről, Szegedről, Miskolcról, Egerből, Püspökladányból érkeztek a vendégek,
hogy elsősorban a vendéglátós szakmacsoportban felmerülő környezetvédelmi
tevékenységet áttekintsék, és megosszák egymással tapasztalataikat, módszertani
ötleteiket.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet programfelelőse, dr. Kohl Ágnes elmondta,
hogy a kereskedelmi és vendéglátós szakmacsoportból eddig 16 iskola
kapcsolódott a programhoz, és vannak jó tapasztalatok, eredmények is. Munkájuk
fontosságára éppen a negatív tapasztalatok, a hétköznapi emberek kézlegyintése
hívja fel a figyelmet. A változtatást éppen a gyerekeknél, az oktatás minden
szintjén kell szorgalmazni. Hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóság, a környezeti
értékeik megőrzése érdekében a hétköznapokban sok apró dolgot tehetünk. Például
szükség szerint fogyasszunk, egészségesen táplálkozzunk. Azt is elmondta, hogy
a tudósok már két évtizede figyelmeztettek bennünket a kedvezőtlen természeti
folyamatokra és a környezeti problémákra, ám egyszerűen nem akarjuk ezeket tudomásul
venni. A jövő nemzedékének lesz nagy kihívás a klímaváltozás, őket kell úgy
felkészíteni, hogy megbirkózhassanak a problémákkal. A tanárok azt tehetik,
hogy a szemléletformálás érdekében megragadnak minden lehetőséget, az ilyen
tanácskozásokon való tapasztalatcseréket is.
A vendégeket Tamás Zoltán, a
Klapka SZKI igazgatója is köszöntötte, s beszélt arról milyen sokféle módon
igyekeznek a szakképzés minden területén előtérbe helyezni a környezetvédelmi
szempontokat is. Szabóné Gara Irén Jászberény környezeti állapotáról, az
aktuális teendőkről adott tájékoztatást. Kertészné Szabó Erzsébet, a Klapka
SZKI tagintézmény vezetője adott részletes tájékoztatást arról, hogy a
vendéglátós szakmacsoportban milyen szempontok szerint folyik a
környezettudatosság „becsempészése” a képzési folyamat különböző
szintjeire. A szelektív
hulladékgyűjtéstől, a szerveshulladék hasznosításától az anyag- és
energiatakarékosságon át az egészséges életmódra nevelésig sok mindenről esett
szó tájékoztatójában. Fontos kérdés – sok más mellett - az iskolában, a
vendéglátós kabinetben is, hogy a mosás, a tisztítás során milyen tisztító
szereket, milyen vegyszereket használunk, az ételmaradékokat miként kezeljük,
az iskola környezetét miként csinosítjuk- hangzott el a tájékoztatóban.
Bobák József szakoktató a
vendéglátás jászsági hagyományait szedte csokorba. A Jász Múzeumban a vendéglátás és az
idegenforgalom kapcsolatáról is beszélt Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató.
Ebéd után – melyben hagyományos jászsági fogások szerepeltek – a tankonyha
minden zugába betekinthettek a tanácskozás résztvevői. Dr. Kárász Imre, az egri
főiskola tanszékvezető egyetemi tanára a fenntartható fejlődés és a
takarékosság kapcsolatáról tartott előadást, mely fórummá, jó hangulatú
eszmecserévé szélesedett. A szakképzésbe beépülő környezettudatos szemlélet
szélesedése lassan, de éreztetni fogja hatását, ezt remélik a pedagógusok.
KE
|