Helyezze el és kínálja szolgáltatását Magyarország üzleti adatbázisában!
Lépjen be itt, ha Ön már regisztrált szerkesztő!
Elfelejtette jelszavát?
 
Mutassa meg honlapját a térképen!
Államigazgatás

Balaton

Beruházás

Civil hírek

Érdekességek

EU információk

Hazai programok, rendezvények

Idegenforgalmi információ

Kiírások, tenderek

Közélet

Kulturális programok

Megvalósult fejlesztések

Nevezetességek

Pályázati eredmények

Programajánló

Sport / fittness / szabadidő

Szervezeti változások

Tervezett fejlesztések

Turisztikai szolgáltatás

Turizmus

Utazás

Vélemények

Wellness


Mégis maradhat a házi disznóvágás, jóllehet a falusi-vendégasztal számára eddig is tiltott volt

A kormány nem tervez olyan jogszabály módosítást, amely a falusi vendégasztal keretében tevékenykedő vállalkozókat lehetetlen helyzetbe hozná - hangsúlyozta a Kormányszóvivői Iroda a Napi Turizmus kérdésére, amelyet azután tettek fel, miután napvilágot láttak a disznóvágás mint évszázados magyar falusi hagyomány betiltásáról szóló hírek.

"Az Európai Unióban a Skandináv országok részéről állatvédelmi okokból volt nyomás a házi vágás betiltására, de – többek között – éppen a magyar tiltakozás eredményeképp nem történt módosítás. A magánfogyasztásra történő házivágás szabályai tehát nem változnak, azaz továbbra is lesz lehetőség otthoni disznóvágásra, a közfogyasztásra történő vágásra pedig eddig is kizárólag engedélyezett vágóhídon kerülhetett sor.

A híradásokban említett higiéniai nemzeti útmutató kidolgozása valóban folyamatban van, de az említett szabályokon az útmutató nem változtathat, mivel az nem jogszabály, hanem a jogszabályok értelmezését és alkalmazását elősegíteni hivatott segédanyag, amely az érdekképviseletek és a hatóság közös, a jogszabályi megfogalmazások mögött értendő, elvárható vállalkozói magatartásokra tesz egységes és átláthatóbb ajánlásokat. Az ilyen útmutatók megalkotását az európai uniós jogszabályok a Tagállamok hatáskörébe utalják. Az útmutatók – köztük a vendéglátásra vonatkozó – Magyarországon is a civil érdekképviseletekkel közösen kerülnek kidolgozásra" - válaszolta a Napi Turizmus kérdésére a Kormányszóvivői Iroda.

A Falusi és Agroturizmus Országos elnöksége is éppen a nemzeti útmutató kidolgozásán tevékenykedik, és ahogy az elnök, Csizmadia László elmondta, úgy igyekeznek szövegezni a házi disznóvágás higiéniai körülményeire vonatkozó ajánlásukat, hogy az mindenképpen megfeleljen az EU előírásainak. Jóllehet, ahogy Deák Ferenc, az FVM főosztályvezetője a Napi Turizmusnak hangsúlyozta, a falusi vendégasztal-szolgáltatók jelenleg sem adhatják fel vendégeik asztalára az otthon levágott állatból készült ételt, csakis a vágóhídon leölt, állatorvos által megvizsgált jószágokból előállítottakat. Vagyis aki az otthon vágott disznóból kínálta a vendégeit, eddig is megsértette a jogszabályt. Csizmadia azonban elmondta, a FATOSZ számos más érdekvédelmi szervezettel együtt már beterjesztette a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 14/2006-os rendelet módosítását, amely a többi között a házi vágás terén is több lehetőséget, nagyobb mozgásteret biztosítana a falusi vendéglátók számára.

Forrás: Napi Turizmus

 

Publikálta
Szerkesztőség,